Francezii de la Ceetrus România, dezvoltatorul Coresi Shopping Resort, investesc patru milioane de euro în readucerea la viață a fostului hangar de avioane al fabricii IAR Brașov, transformat mai apoi de comuniști în hală de prese-sudură în cadrul uzinei Tractorul. „Noi am demarat investițiile în urmă cu doi ani și am refăcut deja structura fostului hangar. Acum suntem în faza a doua, în care dorim să schimbăm destinația și să îl transformăm în zonă multifuncțională cu accent pe gastro-entertainment”, ne-a declarat Tatian Diaconu, managerul dezvolatorului.

Potrivit sursei citate, hangarul va recăpăta imaginea pe care o avea la inaugurare, în 1927, iar în zona acestuia vor fi amplasate mai multe aeronave de odinioară produse la Brașov, acestea urmând să fie recondiționate. „Ne bucurăm că vom reda Brașovului o clădire simbol, iar zona va avea o amprentă istorică destul de pronunțată”, a precizat Diaconu.

Lucrările vor mai dura aproximativ doi ani. Comisia de Circulație din cadrul Primăriei Brașov a aprobat, ieri, planurile dezvoltatorului.

„S-au făcut studii, iar clădirea este de-a dreptul remarcabilă. Nu necesită lucrări de rezistență. Este cu adevărat o capodoperă realizată de constructorii vremii, să ridici acele arce din beton armat, fără ca în interiorul hangarului să existe vreun stâlp de susținere. Vom reface întreaga clădire, iar aici dorim să funcționeze un centru de evenimente. Vom păstra întreaga arhitectură. Și la această oră se păstrează suportul mânecii de vânt. Chiar vom arbora și o mânecă de vânt, la final, tocmai pentru a păstra simbolul acestei hale, unde s-a construit primul avion de vânătoare românesc. Mai mult, vrem să refacem scrierea uriașă de pe acoperiș, IAR Brașov”, ne-a declarat Tatian Diaconu.

În anul 2012, Ceetrus a achiziţionat 120 ha din fosta platformă industrială Tractorul, din Braşov. În martie 2015 a fost inaugurată prima fază a proiectului – Coresi Shopping Resort,  centru comercial şi de entertainment din centrul ţării, cu o suprafaţă totală închiriabilă de 45.000 de metri pătraţi.

Articolul integral pe: bizbrasov.ro